Nasii – parinti spirituali

In Biserica Ortodoxa, nasii sunt parinti spirituali. Nasul este persoana care te ajuta sa nu traiesti o viata anormala. In vechime, martori la incheierea unei casatorii, in biserica, erau preotii catedralei. Ei semnau, ca martori, actul de casatorie. Cu timpul, nasii de cununie au devenit perechi de credinciosi ortodocsi, ei insisi casatoriti si cununati religios.

Cum se cuvine sa se aleaga nasii la cununie?

Tinand seama ca pentru multi din zilele noastre totul este posibil daca ai bani, multe persoane au devenit nasi doar pentru ca au bani. Asa se face ca foarte putine persoane care devin nasi, stiu Crezul. Nu e o preocupare pentru invatarea lui, atat timp cat preotul iti ofera in biserica un Molitfelnic, de unde il poti citi in voie. Mirii nu mai merg la duhovnic sa primeasca binecuvantare pentru nasii alesi, si asta pentru ca de multe ori, mirii nu au duhovnic.

Astfel, cel care doreste sa-si duca o viata curata, trebuie sa-si aleaga nasii dintre cei mai buni si mai evlaviosi crestini, indiferent de starea lor sociala. Daca din Sfanta Scriptura aflam ca „Mantuirea sta intru mult sfat”, sau ca „Cei lipsiti de povatuitori cad ca frunzele”, atunci putem intelege de ce este important ca nasii sa aiba experienta vie a relatiei cu Hristos. Numai din acesta relatie, nasii vor putea primi orice fel de intrebare din parte fiilor spirituali, fara a fi derutati de dificultatea lor.

Rudenia dintre fin si nas

Potrivit canonului 53 al Sinodului VI ecumenic, nasul se leaga cu finul si cu parintii lui „printr-o rudenie spirituala, care este mai mare decat cea dupa trup”. Prin acest canon este interzisa interzisa casatoria intre nas si mama finului, si ca, in cazul cand s-ar incheia o asemenea casatorie, ea trebuie sa fie despartita, iar cei ce o incheiasera sa fie supusi epitimiilor pentru desfranati.

Sursa: http://www.crestinortodox.ro/nunta/nasii-parinti-spirituali-96455.html

Reclame